Ως ιδιοκτήτης της 12nisospress και ενεργός λειτουργός της ενημέρωσης στη Λέρο, έλαβα πριν από λίγη ώρα την πρόσκληση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Λέρου, κ. Μιχάλη Κόλια, για συνέντευξη που προτίθεται να παραχωρήσει στα τοπικά μέσα το Σάββατο 21 Μαρτίου.

Η πρόσκληση αυτή, ωστόσο, γεννά εύλογα και σοβαρά ερωτήματα.
Διότι την ίδια στιγμή, δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του αφήνει δημόσια αιχμές και υπονοούμενα περί «κίτρινου τύπου», στοχοποιώντας ουσιαστικά τα λιγοστά τοπικά μέσα ενημέρωσης του νησιού μας.
Μέσα που, με κόπο, συνέπεια και συχνά χωρίς πόρους, δίνουν καθημερινά μάχη για την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εγώ προσωπικά, αλλά και άλλοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, έχουμε δεχθεί επιθέσεις, απαξιωτικά σχόλια και αμφισβήτηση της επαγγελματικής μας υπόστασης. Επιθέσεις που δεν τιμούν ούτε τον δημόσιο διάλογο ούτε, πολύ περισσότερο, τους θεσμικούς ρόλους όσων τις εκφράζουν.
Η στάση αυτή δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη. Δεν μπορεί από τη μία πλευρά να καλλιεργείται ένα κλίμα απαξίωσης, με βαρείς υπαινιγμούς περί «κίτρινης δημοσιογραφίας» και από την άλλη να απευθύνεται πρόσκληση στα ίδια αυτά μέσα για την προβολή και κάλυψη πολιτικών παρεμβάσεων.
Αυτό δεν είναι απλώς αντιφατικό. Είναι προσβλητικό.
Ως ενημερωτικό μέσο της Λέρου, καλούμε δημόσια τον κ. Κόλια και τα μέλη της παράταξής του, εντός και εκτός νησιού, να αναλάβουν την ευθύνη των λόγων τους και να προχωρήσουν άμεσα στην απόσυρση των αναρτήσεων που αφήνουν υπονοούμενα και σπιλώνουν συλλήβδην τον τοπικό Τύπο.
Καθιστούμε επίσης σαφές ότι μόνο εφόσον ο κ. Κόλιας και η παράταξή του προβούν στην άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων αναρτήσεων που προσβάλλουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, θα βρισκόμαστε εκεί για να καταγράψουμε τη συνέντευξη και να υποβάλουμε τις απαιτούμενες ερωτήσεις, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής μας ευθύνης.
Η δημοσιογραφία δεν εκβιάζεται, δεν στοχοποιείται και δεν λειτουργεί υπό καθεστώς απαξίωσης.
Αν υπάρχει κριτική, αυτή πρέπει να είναι συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη και επώνυμη όχι γενικόλογες κατηγορίες που ρίχνουν σκιές σε όλους.
Η σχέση πολιτικής και ενημέρωσης οφείλει να στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στη διαφάνεια και στη θεσμική σοβαρότητα.
Καθαρές κουβέντες, με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τη λογική.
Γιατί η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.
Είναι ευθύνη.
Γεώργιος Κ. Παλαπουγιούκ
Ιδιοκτήτης 12nisospress.com
